Fotbalul din Bals iese la suprafaţă - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Fotbalul din Bals iese la suprafaţă




Balşul  a fost  pe harta fotbalului românesc dintodeauna. Rezultatul cel mai important, nu il reprezintă vre-un trofeu câştigat ci prezenţa  aproape permanentă în  zona de suprafaţă a sportului rege.

Sigur, cauzele  care  au  făcut posibil ca o localitate  mică să se evidenţieze  periodic în fotbalul autohton sunt  destul de diversificate. Mai întâi, în perioada comunismului, Partidul Comunist,  în calitate de unic proprietar a tot ce mişca în România  până  in  decembrie 89,  a sprijinit sportul permanent. Practic, nu era localitate, cât de mică să nu  aibe cel puţin o echipă de fotbal, care îşi desfăşura activitatea pe lîngă o unitate industrială. Balşul, pe raza căreia funcţiona I O B -ul, al cărui director Nicolae Ionescu  zis Mannix era înebunit după fotbal, nu putea lipsi din peisaj.

De la Balş au plecat spre fotbalul mare în perioada respectivă  jucători  precum Eugen Stanciu, Alex Preduţ la Oltul Slatina, Gheorghe Şoarece, Marcel Lică, Florin Vlăduţ la Dinamo Slatina,  ca să-i amintim pe cei mai reprezentativi. După revoluţie, în goana  după libertate, aproape în toată ţara s-a distrus tot ce era bun şi nu s-a mai pus nimic la loc, industria, cultura, învaţământul , sportul  au avut acelaşi  declin permanent, declin fie datorat  nepriceperii, fie lipsei de interes din partea celor care s-au cocoţat la putere.

Stanga : Robert Diaconu, Bogdan Dobre, Tuica Alex, Stefan Marius, Alex Gheorghe, Laurenţiu Dumbravă

Fotbalul mic, te face mare

Sporadic, ici colo, au apărut oameni de iniţiativă tineri,  care prin implicarea lor necondiţionată vor să redea strălucirea de altă dată a unor domenii  abadonate parţial sau dispărute definitiv. Astăzi încercăm să va prezentăm profilul  Centrului de Copii şi Juniori  de fotbal al echipei Academica Balş.

De aproximativ doi ani, destinul viitorului fotbalist bălşean, poate un nou  Marcel Lică sau Gheorge Şoarece , stă în  iniţiativa unui grup de tineri din Balş, în frunte cu Alin Jidovu, jucător de fotbal  divizionar, arbitru şamd.  Sătui să aştepte implicarea autorităţilor,  au hotărât înfiinţarea unei echipe de fotbal şi înscrierea ei in Liga a V a , precum si  a unei echipe de  juniori B – copii  născuţi în 2001, ambele sub denumirea de Academica Balş. Fotbalul mic , te poate face mare. Din judeţ de la Olt au plecat jucători care mai târziu au ajuns în echipa naţională, Gheorghe Craioveanu ( Constructorul Slatina ) şi Nicuşor Bancu ( Viitorul Crîmpoia ) fiind doar două exemple.

„Nu ne interesează rezultatele imediate, ne preocupă creştere şi formarea lor ca jucători şi  ca oameni  în egală maăsură. Dispunem de cele mai bune condiţii, avem baza sportivă şi oameni pasionaţi de fotbal în jurul nostru”  ne povestea profesorul Alin Jidovu, şeful centrului de Copii şi Juniori.

Aug. Prioteasa / mijlocaş – 18 ani ,   Daniel Nistor – fundaş- 18 ani,         Robert  Diaconu/  atacant – 22 ani

Continuitatea îţi garantează succesul

Clubul  de fotbal, Academica  este reprezentat cu rezultate foarte bune şi în competiţia de seniori. Academica Balş, conduce seria II la fotbal în cadrul Ligii a V a Olt. Pe lângă atenţia acordată copiilor, grupul de iniţiativă a  luat în  calcul aşa cum am menţionat  mai sus şi inscrierea în al doilea eşalon judeţean a unei echipe de seniori, pentru ca cei talentaţi să aibe continuitate, lucru care nu se întîmplă in majoritatea cazurilor, vezi Slatina, care nu are echipa de seniori. Dealtfel, în ultimii ani, Oltul a suferit la acest capitol. Lipsa oricărei echipe de seniori care sa+l preia pe copil, să nu mai fie nevoit să stea departe de familie, lucru care poate să-i afecteze  evoluţia în viitor .

La Academica Balş, rezultatul muncii şi al seriozităţii a ieşit la suprafaţă în scurt timp, în echipa de  seniori , evoluează meci de meci, cu rezultate foarte bune, nu mai puţin şapte  jucători sub 20 de ani. Este vorba de Daniel Nistor şi Costinel Preoteasa 18 ani, ultimul, autorul unui gol cum rar vezi şi pe stadioanele mari,  in derbiul cu Oboga,  Bogdan Dobre 20 ani, Marian Radu 19 ani,  Marius  Ştefan şi Ionuţ Niţă 17 ani . În lotul echipei mari  se mai află , Alex Gheorghe şi Laurenţiu Dumbravă 15 ani, titulari cu evoluţii bune la Grupa Juniori B – 2001. Pentru toţi cei amintiţi mai şi nunumai, antrenorul Jidovu,  garantează că vom mai auzi.


Grupul de iniţiativă, format în urmă cu doi ani este  înconjurat  de oameni  pentru care stadionul inceamnă a doua casă.  „ Împreună  vrem  să scoatem  la suprafaţă talente  locale  pentru care  nimeni  nu face nimic. Pentru a fi permanent  în prim plan, mai ales în fotbal,  pentru a bucura comunitatea din care faci  parte,  de talentul tău, de golurile tale,  trebuie să  ai  la bază  planuri reale.  Continuitatea îţi aduce în timp forţă, respect. Acesta este şi motivul pentru care suntem  îtr-o implicare permanentă”  încheie profesorul Jidovu




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu